Probabil ca nu ai ajuns niciodata sa te gandesti la vechimea saltelei tale de pat sau a covoarelor din casa? Arata inca bine nu? Acum este insa momentul sa acorzi atentie lururilor pe care tu si famila ta le folositi probabil cel mai des.
Este destul de clar ca in saltea sau in covoare exista vestitii acarieni sau alti microbi insa problema este ca pot exist si unii microbi si virusi periculosi pe care ii iei pe talpi din exterior si ii aduci in casa
Covoare: aproape ca sunt niste ferme pline de germeni
Din cercetarile lui Philip Tierno, Jr., Ph.D., microbiolog al Universității din New York Langone Medical Center, imunolog și autor al cartii ”Viața secretă a microbilor”, a reiesit ca un covor dintr-o casa este mult mai murdar decat ai putea crede la prima vedere. Se pare ca este posibil ca un covor sa contina aproximativ 200.000 de bacterii pe un centimetru patrat. Asta inseamna de 4.000 de ori mai mult decat cele gasite intr-o toaleta normala dintr-o casa. Covoarele dumneavoastra pot reprezenta o adevarata problema daca nu sunt ingrijite corespunzator.
Saltele de pat: inamicii din patul nostru
Conform The Mattress Doctor, locul unde ne petrecem o mare parte din viata noastra, si anume saltelele, este foarte expus unei invazii de virusi si bacterii care ne pot periclita sanatatea. Acestia recomanda chiar curatarea saltelei la cel putin 3 luni.
Saltelele un loc cu umiditate mare, greu de ventilat si care au sanse mari sa dezvolte in interior si la suprafata o gama larga de micro bacterii.
Acarienii si alrergenii inofensivi nu sunt singurii inamici care ar trebui sa va ingrijoreze. Din nefericire exista si alte pericole microbiene care ar trebui luate in calcul.
Micii acarieni de praf si alergeni nu sunt singurii inamici de care trebuie sa va ingrijorati, exista si alte pericole microbiene din pacate.
Infectia cu stafilococ (Staphylococcus aureus) meticilino-rezistenti (MRSA)
Denumita si bacteria super-erou, nu poate fi tratata cu antibiotic si se poate gasi cu usurinta in covoarele si saltelele din casa ta. Predispusi la a intra in contact cu aceasta bacterie sunt persoanele care lucreaza in spitale sau persoanele care fac sport de performanta.
Infectiile cu acest stafilocococ se raspandesc foarte usor prin atingerea obiectelor contamitante cum ar fi: clanta de la usa, manerul frigiderului, manerul dulapului, telefonul mobil sau simpla atingere a unei persoane infectate.
Cred ca sunteti de accord ca in casa nu mergem doar desculti. Probabil vi s-a intamplat sa uitati telefonul sau cheile si sa fiti incaltati la usa. In acel moment intrati in casa incaltati si aveti toate sansele sa depunti pe covor bacteriile de pe talpile pantofilor.
Stafilococii MRSA pot fi dusi de oameni sanatosi multe zile chiar si ani. Simptomele acestei infectii sunt: umflaturi rosii, care in timp duc la febra sau abcese ale pielii. Infectia se poate chiar si agrava ducand chiar la deces.
Bacteriile Campylobacter
Aceasta bacterie actioneaza in special in lunile de iarna cand umiditatea din atmosfera este mai mare. Poate fi purtata cu usurinta pe talpa si astfel poate patrunde in interiorul casei.
Poate provoca o boala foarte periculoasa numita campylobacterioza si care afecteaza mult mai usor persoanele cu un sistem imunitat slabit sau oamenii mai in varsta sau copiii mici. Simptomele sunt: diaree, dureri de burta, crampe si febra.
Infectia cu Norovirus
Aceasta infectie este mult mai raspandita in zonele aglomerate si cu mult praf in aer, cum ar fi orasele mari. Virusul provoaca simptome similare cu ale gripei la stomac sau otravirii cu alimente si poate supravietuii in saltelele sau covoarele din casa pana la 6 saptamani. Acesta se transmite prin aer si este foarte contagioasa. Recent a avut loc o epidemie de Norovirus intr-un oras din Statele Unite.
Ciuperci și mucegai
Unele sunt periculoase, altele nu. Cu toate acestea unele foarte periculoase pot invada locuinta dumneavoastra si pot afecta viata familiei: Geotrichum, Aspergillus, Cladosporium, Rhizopus si Alternaria.
Foarte periculos este si mucegaiul. Salteaua este un loc preferat de acesta din cauza faptului ca este un loc cu umiditate crescuta si care aproape nu are ventilatie. In momentul cand s-a instalat este foarte greu de indepartat si poate provoca grave afectiuni respiratorii.
Micrococcus
Micrococcus este un tip de bacterii din familia Micrococcacea și poate afecta foarte grav persoanele cu sistem imunitar slabit, precum batranii si copiii mici. Aceste bacterii pot deveni patogene, producand artrite, socuri septice, meningite sau abcese ale pielii si pot duce chiar la moartea unei persoane.
Enterococi
Alt inamic extrem de periculos este enterococul. Poate crea afectiuni foarte grave cum sunt meningita sau infectii ale trectului urinar si din nefericire exista si tulpini care sunt rezistente la tratamentele medicamentoase. Acesta este insa o bacterie normala in mod obisnuit care exista in intestinal uman in mod normal.
Alte bacterii
Evident ca exista mult mai multe bacterii care pot exista in salteaua si covorul tau, fapt pentru care este recomandat sa iei masurile de precautie pentru a preveni aparitia sau reduce impactul acestora.
Soluții practice pentru prevenirea tuturor microbilor din casa ta
Pentru ca sanatatea este cea mai importanta in viata unui om recomandam:
Sa aspirati cat mai des covoarele dar si saltelele de pat
Pastrati covorul uscat si recomandam spalarea la cel putin 3 sau minim 6 luni
Foloseste intotdeauna cearceafuri curate si schimba-le cat mai des
Schimba salteaua la cel putin 10 ani
Aerisiti bine camerele cu saltele si dezveliti patul din cand in cand pentru ca salteaua sa se ventileze.
5 thoughts on “Microbi din saltea de pat si covoarele din casa. Sfaturi pentru curatare covoare si recomandarea noastra pentru spalatorie covoare in Constanta”
La fel ca in poza am patit si eu cu salteaua de pat. Foarte greu a iesit. Am trecut prin 3 firme si o gramada de bani. Pe atunci nu erati. Multa bafta cu spalatoria de covoare
Folosim cookies pentru a-ti oferi cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Daca continui inseamna ca esti de acord cu acest lucru si iti multumim. Ok
Super tare. Interesant articolul
Wow…. Nu credeam. Imi vine greu sa cred. Oricum noi curatam salteaua cel putin o data pe an. Mult succes
Bravo. Si noi curatam saltelele foarte des.
La fel ca in poza am patit si eu cu salteaua de pat. Foarte greu a iesit. Am trecut prin 3 firme si o gramada de bani. Pe atunci nu erati. Multa bafta cu spalatoria de covoare
Am curatat salteaua de pat la voi. Am fost foarte multumita de rezultat.